Reseptejä

JOULUKINKKU
 
Ota kinkku huoneenlämpöön pari tuntia ennen paistamista. Poista kinkku pakkauksestaan. Huuhtele kinkku nopeasti tai pyyhi sen pinta kostealla paperilla. Kuivaa kinkun pinta talouspaperilla ja laita se kamarapuoli eli nahkapuoli ylöspäin uunin ritilälle. Laita ritilä uunipannun päälle.
 
Työnnä lihalämpömittarin kärki kinkun paksuimpaan kohtaan. Pidä huolta, että mittari ei osu luuhun eikä silavaan. Aseta mittari siten, että voit tarkkailla lämpötilaa uunin lasin läpi avaamatta luukkua. Varmista paistomittarista kinkun sisälämpötila. Sopiva kinkun sisälämpötila ennen kypsennystä on +4 – +10 astetta.
 
Nosta reunallinen uunipannu uunin alimmalle tasolle ja kaada uunipannuun vettä. Kookas kinkku kypsennetään uunissa 125 asteessa (kiertoilmauunissa 100 asteessa). Muutaman kilon kinkun tai kinkkurullan voi kypsentää myös 150 asteessa.
 
Kinkku kannattaa laittaa uuniin siten, että lihaisin osa on uunin perällä. Varaa paistoaikaa reilusti. Paistoaika on noin 1,5 tuntia ensimmäistä kiloa kohti ja sen jälkeen noin 1 tunti/kilo, kun kinkun sisälämpötila uuniin laitettaessa on noin +10 astetta.
 
Paistoaikaan vaikuttaa myös kinkun muoto. Korkea ja paksu kinkku paistuu hitaammin kuin matala ja ohut. Huolehdi paistamisen aikana siitä, että uunipannulla on vettä, ja lisää pannulle tarvittaessa kuumaa vettä. Kinkun voi kypsentää myös kinkkupussissa uunipellillä.
 
Kinkku on mehevää, kun sen sisälämpötila on +75 astetta. Jos pidät mureammasta ja pehmeämmästä kinkusta, anna sisälämpötilan nousta +80-asteiseksi. Lämpötila nousee vielä muutamia asteita sen jälkeen, kun kinkku on otettu pois uunista.
 
Kypsän kinkun tunnistaa myös siitä, että paistomittaria poistettaessa siitä valuva neste on kirkasta. Jos neste on punertavaa, kinkku on vielä raaka. Peitä kinkku foliolla ja anna vetäytyä ja jäähtyä vähintään puoli tuntia ennen kuorruttamista. Kinkun paistoliemi on erinomainen kastikepohja, joten se kannattaa ottaa talteen.
 
Joulukinkku ei ruskistu kypsennettäessä. Kypsennyksen jälkeen jäähtynyt kinkku kuorrutetaan ja ruskistetaan nopeasti uunissa, jotta siihen saadaan ruskea ja rapea pinta.
 
Ennen kuorruttamista jäähtyneestä kinkusta poistetaan mahdollinen verkko ja kamara sekä ainakin osa rasvasta.
 
Tee perinteinen sinappikuorrutus näin:
Voitele kinkun pinta sinapilla ja ripottele pinnalle korppujauhoja.
Painele pintaan kokonaisia neilikoita.
Sinapiksi kannattaa valita voimakkaan makuinen sinappi, kuten esimerkiksi Dijon-sinappi.
 
Joulukinkun voi voidella myös sinappi-keltuaisseoksella (1 keltuainen/0,5 dl sinappia), hunaja-sinappiseoksella tai valmiilla hunaja-sinapilla, siirappi-hunajaseoksella, omena- tai appelsiinimarmeladilla tai pelkällä hunajalla. Kinkun voi voidella myös esimerkiksi vihreällä tai punaisella pestolla.
 
Korppujauhojen sijaan pinnalle voi ripotella myös ruiskorppujauhoja, hienonnettuja hapankorppuja, murskattuja maissihiutaleita, mantelijauhetta, seesaminsiemeniä, hienonnettua mysliä tai silputtuja yrttejä.
 
Lopuksi kinkku ruskistetaan uunissa 225-250 asteessa noin 10-15 minuuttia, kunnes kinkun pinta on kauniin ruskea.
 
Alkuperäisen ohjeen löydät täältä: https://kotiliesi.fi/ruoka/ruokaideat/joulukinkun-paisto-ohjeet
 
 
KOTITEKOINEN POSSU KEBAB
 
Ainekset
 
1 kg Kassler (possun niskaa)
2rkl Suolaa
3rkl Mausteita esim. Santamaria kebab maustetta. 
1rkl Oliiviöljyä
 
Viipaloi kassler ohuiksi palasiksi ja hienonna ne lihamyllyn läpi jauhelihaksi. 
Kaada jauheliha monitoimikoneeseen ja lisää kaikki mausteet ja öljy. 
Anna monitoimikoneen möyhentää jauhelihan kunnolla massaksi kuin taikinaksi.
Kaada "lihataikina" folion päälle ja muotoile siitä tiivis, makkaratangon kaltainen pötkö.
Kääri pötkö kaksinkertaiseen folioon ja paista miedossa 100 asteen uunissa 4-5 tuntia. 
 
Anna lihan vetäytyä noin puolituntia ennen kuin poistat folion. Leikkaa sahalaitaisella veitsellä
ohkaisia paloja ja levitä ne leivinpaperille, uunipellille. Paahda viipeleet kuumassa uunissa jotta
pinta saisi väriä.
 
 
BBQ-RIBSIT
 
AINEKSET 4 annosta
 
n. 2 kg HK Viljaporsaan Spare ribsejä
n. 2 l vettä
1/2 tlk (à 500 ml) Tummaa lager-olutta
1 rkl suolaa
1 pieni (75 g) sipuli
1 valkosipulinkynsi
 
BBQ-kastike
 
1 pieni (75 g) sipuli
2 valkosipulinkynttä
1/2 tlk (à 500 ml) Tummaa lager-olutta
1/2 dl omenaviinietikkaa
3/4 dl Chilikastiketta
2 dl Ketsuppia
1/2 dl öljyä
2 rkl Soijakastiketta
1 dl fariinisokeria
1 tl rakuunaa
 
1. Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen keittämistä. Paloittele kylkipalat muutamaan osaan. Mittaa suureen kattilaan vesi, olut ja suola. Lisää nesteeseen kuorittu ja lohkottu sipuli sekä hienonnettu valkosipulinkynsi. Kuumenna kiehuvaksi.
 
2. Nosta lihat kiehuvaan liemeen. Lisää vettä tarvittaessa niin, että lihat peittyvät. Keitä lihoja 1-1 1/2 tuntia. Siirrä kattila pois liedeltä.
 
3. Lihojen kiehuessa valmista barbeque-kastike. Hienonna kuorittu sipuli ja valkosipulinkynnet. Lisää kaikki kastikkeen ainekset kattilaan ja anna kastikkeen kiehua hiljalleen noin tunnin ajan, eli sen aikaa kun lihat kiehuvat. Sekoita välillä, jotta kastike ei pääse palamaan. Kastikkeen kuuluu olla melko paksua.
 
4. Nosta lihat liemestä uunipellille leivinpaperin päälle. Ripottele lihojen pintaan hieman suolaa. Valele kastiketta lihojen pintaan molemmin puolin ja kypsennä 225-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. Valele lihojen pintaan lisää kastiketta paistamisen puolivälissä. Voit kypsentää ribsit myös grillissä. Mikäli kastiketta jää yli, voit tarjota sen ribsien kanssa.
 
Alkuperäisen ohjeen löydät täältä: https://www.k-ruoka.fi/reseptit/bbq-ribsit/
 
 
MAKEA PEKONI
 
Ainekset
 
Pekonia 200g
Fariinisokeria 1dl
Mustapippuria 1rkl
 
Ota pekonit huoneenlämpöön. Kaada kulhoon fariinisokeri ja mustapippuri ja sekoita keskenään. Pyöritä jokainen pekoninviipale seoksessa niin että pinta kuoruttuu kevyesti ja laita viipaleet leivinpaperille. Lopuksi laita yksi leivinpaperi pekoniviipaleiden päälle jotta viipaleet eivät käpristy uunissa vaan pysyvät suorina.
Paista pekonit 150 °C puoli tuntia.
 
                                                                                                            
 
PORSASRULLA
 
 
1,5 kg luutonta porsaan kylkeä
 
1 purkki marinoituja paprikoita
 
2 venäläistä suolakurkkua
 
5 valkosipulinkynttä
 
1 rkl rouhittua mustapippuria
 
1 chili
 
suolaa
 
Liemi:
 
vettä
 
n. 20 maustepippuria
 
5 laakerinlehteä
 
runsaasti suolaa 
 
Valmistusohjeet
 
Avaa luuton possunkylki puoleen väliin levyksi. Hiero possulevylle hieman suolaa ja pippuria. Hakkaa paprika, suolakurkut, valkosipuli ja chili hienoksi.
Lisää massa levylle ja kääri kylki rullalle. Sido rulla tiukaksi paistinlangalla ja keitä liemessä noin 2 tuntia. Lientä pitää olla niin paljon, että rulla peittyy.
Paina tikulla rullaa ja jos sieltä ei tule punertavaa nestettä, niin rulla on kypsä. Anna jäähtyä liemessä kylmäksi.
Ota narut pois, kuorruta rulla sinapilla ja korppujauhoilla ja paista nopeasti uunissa hetken. Tarjoile kylminä ohuina viipaleina. 
Voit tarjoilla rullan luumuhillon ja piparjuuritahnan kanssa.
 
 
                                                                                                     
 
PORSAAN SISÄFILEE & TOMAATTI-OLIIVIKUORRUTUS
 
 
600 g kalvoista puhdistettua porsaan sisäfileetä
 
2 kpl kaltattua kuorittua tomaattia
 
1 dl silputtuja huuhdottuja vihreitä oliiveja
 
2 rkl silputtua ruohosipulia
 
1 kpl valkosipulinkynsi
 
2 rkl maustamatonta majoneesia
 
2 rkl raastettua Violife parmesaania
 
4 rkl Dijon-sinappia
 
mustapippuria
 
Valmistusohjeet
 
Tee pitkällä terävällä veitsellä viillot ristiin fileen paksusta päästä. Laita sinappi pursotinpussilla fileen sisään. 
Ruskista lihan pinta kauniin ruskeaksi pannulla. Sekoita reseptin raaka-aineet keskenään ja tarkista maku.
Sivele tahna fileiden päälle ja paista 180-asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia. 
Anna fileiden vetäytyä hetki, ennen kuin leikkaat ne viipaleiksi. Käytä paistoliemi kastikkeena.