Sika (Sus scrofa domestica)
on sorkkaeläin joka on kesytetty villisiasta ja jota käytetään yleisesti lihan tuotantoon ympäri maailmaa.
Sikoja pidetään myös lemmikkeinä kuten minisikoja.

Sika on hyvin sosiaalinen eläin ja se viihtyy laumassa. 

Porsas on sian poikanen
Aikuinen naaras on emakko
Uros on karju
Imisä on teuraaksi kasvatettava naarassika
Leikko on teuraaksi kasvatettava ja kuohittu urossika.

Italialaiset sanovat, että sika on kuin Verdin musiikki, siinä ei ole mitään turhaa. 

Teurastuksessa siasta voidaan käyttää kaikki osat hyödyksi laardia (sian rasvaa) myöten kuten saippuan tekoon. 

Euroopassa sianliha määritellään yleisesti punaiseksi lihaksi mutta maailmalla kuten Yhdysvalloissa ja Australiassa sianliha kuuluu vaaleaan lihaan ja punainen liha tarkoittaa yksinomaan märehtijöiden lihaa (kuten lammas, nauta ja peura). Punaisen ja vaalean lihan lihassolutyypit ovat erilaisia. Mitä vaaleampaa liha on, sitä enemmän siinä on nopeita, anaerobisia lihassoluja. Mitä tummempaa liha on, sitä enemmän siinä on hitaita, aerobisia lihassoluja. Punaiset lihassolut tuottavat tarvitsemansa energian pääasiassa hapellisissa olosuhteissa. Punaisessa lihassa on siten vaaleaa lihaa enemmän hapen kuljetukseen erikoistunutta myoglobiinia, josta liha saa tunnusomaisen punaisen värinsä.

Suomalainen sikarotu eli maatiaisrotu

Siitä oli aluksi kaksi tyyppiä nimittäin itäsuomalainen pystykorvasika ja länsisuomalainen luppakorvasika. Mutta sian jalostuksessa on vähitellen luppakorvatyyppi tullut vallitsevaksi.  Myös karjalassa oli oma maatiassika tyyppi eli pirtasika.

Lisää tietoa suomalaisesta siasta löytyy tämän linkin takaa: 

https://www.virtuaali.info/opetusmaatilat/index.php?tila_id=1&ohjemappi&kategoria_id=288&kortti=1609